Dit keer gaat het niet om hoeveel kinderen kosten maar hoe we kinderen leren zelf met geld om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan op volwassen leeftijd eerder financieel zelfredzaam zijn. Tijdens de week van het geld(maart) wordt hier extra veel aandacht aan besteed. Kinderen worden door diverse activiteiten wegwijs gemaakt in de wereld van geld. Dit begint al bij de kinderen vanaf 6 jaar, het wensenlijstje van kinderen is oneindig maar door ze uit te leggen dat je voor bijvoorbeeld speelgoed geld moet betalen en niet zomaar alles mee kan nemen leer je ze gelijk dat het niet vanzelfsprekend is.
Kleine kinderen kan je spelenderwijs kennis laten maken met geld, denk eens aan winkeltje spelen met speelgoedgeld of leer ze ruilen. Een spaarpot vinden kinderen ook erg interessant. Ze hebben dan fysiek geld in handen en zien hoe het meer kan worden.
Als de kinderen iets ouder zijn kun je ze een keuze geven, wil je iets voor je geld kopen of spaar je voor een groter doel? Met zakgeld leren kinderen snel de waarde van geld, gaan ze er direct snoepjes voor kopen of sparen ze voor een computerspelletje of een ander doel.
Contant of digitaal geld is ook interessant. Met contant geld zien kinderen ook direct de hoeveelheid en weten ze wat ze uitgeven en nog over houden. Bij pinnen is dit anders. Ze weten niet altijd hoeveel geld ze nog hebben. Banken spelen hier ook op in door diverse apps maken zij o.a. sparen voor kinderen interessant.
Geld verdienen kan ook al op jonge leeftijd, hierbij leren kinderen dat ze naast hun zakgeld ook meer geld kunnen verdienen. Denk bijvoorbeeld aan kleine klusjes als de auto wassen of de stoep vegen. Maar denk ook aan spulletjes verkopen op de vrijmarkt of flessen inzamelen voor het goede doel van de sportvereniging.
Wil jij ook graag je kind meer bijbrengen over geld of kan je studerende kind wel wat hulp gebruiken bij zijn financiën? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.